Tükürük Bezi Tümörü Belirtileri
TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ
Dilin arkasında bulunan tükürük bezlerindeki bazı nedenlerden dolayı tümör ortaya çıkabiliyor. Peki, tükürük bezi kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için baş-boyun kanser çeşitlerinden biri olan tükürük bezi kanseri hakkında bilinmeyenleri araştırdık. İşte tükürük bezi kanseri hakkında bilmeniz gerekenler…
Tükürük parotis, submandilbular ve dil altı bezlerinden oluşur. Ağız içi kuruluğunu engelleyen bu bezlerin aynı zamanda gıdaları kolayca parçalama görevi de vardır. Vücutta sağlıklı hücrelerin sayısının azalması sonucu tükürük bezlerinde tümörlü yapılar oluşmaya başlar. İyi huylu tümörlerin hiç bir zararı olmadığından müdahale gerektirmez. Ancak kötü huylu tümörler vücudun hemen hemen her yerine yayılır. Dil altı bezlerinde meydana gelen tümörler genellikle kanserlidir.
TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİNİN BELİRTİLERİ
- Ağzınızda, yanağınızda, çenenizde veya boynunuzda bir şişlik
- Ağzınızdaki yanak, yanak, çene, kulak veya boyundan uzak olmayan ağrı
- Yüzünüzün veya boynunuzun sol ve sağ taraflarının boyutu ve / veya şekli arasındaki fark
- Yüzünüzün bir kısmında uyuşma
- Yüzünüzün bir tarafında kasların zayıflığı
- Ağzınızı yaygın olarak açmada sorun
- Bir kulaktan sıvı boşaltma
- Yutma problemi
TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİNİN TANISI VE TEDAVİSİ
Uzman tanıyı koymak için birçok test uygular. Kanserin yayılıp yayılmadığını tespit etmek tedavi için oldukça önemlidir. İğne biyopsisi en çok tercih edilen testtir. Kanserin neden, niçin ve nerede olduğu tespit edildikten sonra evresine göre tedavi başlar. Uzman doktor kötü tümörün yayılmaması için ameliyatla dil altındaki kanserli dokuları alır.
Cerrahisi :
Cerrahi genellikle tükürük bezi kanserleri için ana tedavidir. Doktorunuz tamamen çıkartabileceğine inanırsa, muhtemelen kanseriniz ameliyatla tedavi edilir. (Yani, kanser rezektabl ise.) Kanserin rezektabl olup olmadığı, büyük ölçüde yakın yapılara ne kadar uzandığına bağlıdır, fakat aynı zamanda cerrahın beceri ve deneyimine de bağlıdır.
Çoğu durumda, kanser ve etrafındaki tükürük bezinin bir kısmı veya tamamı çıkarılacaktır. Yakındaki yumuşak doku da alınabilir. Amaç, çıkarılmış tümörün dış kenarlarında (kenarda) hiçbir kanser hücresinin olmamasıdır. Kanser yüksek dereceli (daha hızlı büyüyüp yayılma olasılığı daha yüksekse) veya eğer lenf nodlarına yayılmışsa, boynun aynı tarafındaki t lenf bezleri boyun diseksiyonu (aşağıda açıklanmıştır) adı verilen bir işlemde çıkarılabilir.