Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri

Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri

Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri nelerdir? Tükürük Bezi İltihabı’na sebep olan etkenler nelerdir?

Tükürük bezleri yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olan, ağızdaki bakteri dengesini sağlayan ve dişleri çürümekten koruyan tükürük sıvısını salgılar. Çene ve kulak altlarında bulunurlar. Tükürük bezi iltihabı durumunda hayat kalitesi düşse de, genelde kolaylıkla tedavi edilebilir.

Tükürük Bezi İltihabı

Tükürük bezi iltihabı “kulak altında veya çene altında olmasına” ya da “ani gelişen veya tekrarlayan” özellikler göstermesine göre farklı belirtiler gösterebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Çiğneme ve yutkunmada zorluk
  • Tükürük bezi şişmesi (Çene veya kulak altında şişlik olarak görülür)
  • İltihap bölgesinin üzerindeki deride kızarma
  • Hafif ateş
  • Kırgınlık
  • Hafif ağrı
  • Ağızda tat bozukluğu veya irin

Tükürük Bezi İltihabının Nedenleri

1 Kabakulak

Çocuklukta bir defa geçirilen kabakulak, kulak altı tükürük bezinin virüs kaynaklı ve irinli olmayan iltihabının en sık karşılaşılan sebebidir.

2 Sıvı Kaybı

Özellikle şeker hastalığı gibi ağır hastalığı olan kişilerde uzun süreli sıvı kaybı olursa, irinli tükürük bezi iltihabı ortaya çıkabilir.

3 Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Hastalıklar, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri bağışıklık sistemini baskılar. Bu durumda bakteriler (klasik etken Stafilokok bakterisidir) irinli tükürük bezi iltihabına neden olabilir.

4 Tükürük Salgısının Azalması

Çene altı veya kulak altı tükürük bezi kanalları tıkanırsa irinsiz tükürük bezi iltihabı oluşabilir. Tıkanma sonrasında tükürük salgısı miktarı azaldığı için bezler bakteriyel ve virüs kaynaklı iltihaba karşı savunmasız kalırlar. Bu tıkanmanın sebebi mukus salgısı veya tükürük taşı olabilir. Tükürük taşına ise hasarlı tükürük bezi hücreleri üzerinde biriken kalsiyum ve fosfor elementleri neden olur.

Ayrıca Detaylı Bilgi İçin Arayınız

GSM: +90 536 583 67 68

E-Mail: [email protected]

Leave a reply