Tiroid Biyopsi Nedir

Tiroid Biyopsi Nedir

Tiroid biyopsisi tiroid bezi içerisinde bulunan nodulden, küçük ince bir iğne yardımıyla, bir miktar sıvı ve hücre örneği alınması işlemidir. Diğer isimleri tiroid ince iğne biyopsisi, ince iğne aspirasyon biyopsisi, İİAB, TİAB ve tiroid iğne biyopsisi olarak sayılabilir.

Tiroid bezinin nodül veya diğer anormallikleri genellikle ultrason ve Doppler gibi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. Bir nodülün iyi huylu mu (benign), kötü huylu mu ( malign ) olduğunu görüntüleme yöntemleriyle söylemek her zaman mümkün değildir.

Tiroid biyopsisi tiroid bezindeki nodülün içeriğini anlamak için kullanılır. Her tiroid nodülüne biyopsi yapmak gerekmez . Tiroid bezinde bir nodül tespit edildiğinde, görüntüleme yöntemleri ile şüpheli bir durum tesbit edilirse, biyopsi yapılarak bu şüpheli durum netliğe kavuşturulur ve bu şekilde tedaviye yön verilir.

Genellikle özel bir hazırlık gerektirmez her an yapılabilir.  Eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa (aspirin gibi), bu ilaçların doktor nezaretinde uygun şekilde kesilmesi veya alternatif ilaçlara geçilmesi uygun olacaktır. Çocuklarda biyopsi için, sedasyon kullanılabilmektedir.

Tiroid biyopsisi işleminde kullanılan iğne, laboratuar testleri için kolunuzdan kan alınan iğeden daha küçük ve daha ince bir iğnedir. Ultrason cihazı iğnenin tiroid içindeki nodüle girişinde rehberlik etmek için kullanılır.

Öncelikle ultrason ile tiroid bezi ve nodül tekrar icelenir. İğne giriş yerine karar verilir. Boyunun işlem yapılacak olan bölgesi antiseptik ile temizlenir. İğne giriş bölgesi lokal anestezik yardımıyla uyuşturulur. İşlem steril şartlarda gerçekleştirilir.

Tiroid biyopsisi, ultrason kılavuzluğunda iğnenin deriden geçirilip nodülün içerisine ilerletilmesi yapılır. Nodülün içerisinden bir miktar sıvı ve hücre alınırak işlem sonlandırılır. Eğer tiroid bezi içerisinde birden fazla nodul var ise bazen diğer şüpheli nodüllerden de biopsi yapılması gerekebilir. Tüm işlem yaklaşık 30 dk kadar  bir sürede tamamlanır.

İşlem sonrası bulgular, iyi huylu, şüpheli (atipik) ya da kötü huylu olarak rapor ediliyor.

İşlem öncesi hafif bir kahvaltı yapmanız ya da hafif bir şeyler yemiş olmanız önerilir.

Kan sulandırıcı ya da aspirin dışında düzenli olarak kullandığınız başka ilaçlar varsa, bunları zamanında ve her zamanki dozunda alabilirsiniz.

İLETİŞİM

TEL: +90 536 583 67 68

E-Posta: [email protected]

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Leave a reply