Kanser Tedavisi Seçenekler Nelerdir?
Ameliyat
Kanser hastası çoğu kişi bir şekilde ameliyat olur. Asıl amaç tümörleri, dokuları ya da lenf nodları gibi kanser hücresi bulunduran bölgeleri çıkarmaktır.
Doktorlar aynı zamanda hastalığın tanısını koyabilir ya da ne kadar ciddi olduğunu öğrenebilir.
Birçok vakada ameliyat, özellikle vücudun diğer bölgelerine yayılmadığı durumlarda hastalıktan kurtulmak için en yüksek başarı oranını sunar.
Ameliyat sırasında ve sonrasında ağrıyı engellemek için size ilaç verilir. Enfeksiyon riskini azaltmaya yönelik antibiyotikler benzeri başka ilaçlar da verilebilir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçları kullanır. İlaçlar iki yolla verilir:
“Geleneksel” Kemoterapi
Çoğu kemoterapi ilacını bir toplar damar içerisine enjeksiyon şeklinde alırsınız.
Fakat bazı türlerini kas içine, deri altına enjeksiyon ya da cilt üzerine sürülen merhem veya krem şeklinde alabilirsiniz.
Bir başkasıyla aynı türde kanseriniz olup aynı tedaviyi alsanız bile yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. En sık karşılaşılan sorunlardan bazıları:
- Halsizlik
- Kusma
- Mide Bulantısı
- İshal
- Saç dökülmesi
- Ağızda yaralar
- Ağrı
Kemoterapi bazen kısırlık ve sinir hasarı gibi kalıcı/uzun süreli yan etkilere neden olabilir. Doktorunuza tedavi planınızın riskleri ve bunlardan nasıl kaçınabileceğiniz konusunda danışın.
Çoğu durumda, kemoterapinizi poliklinikte alırsınız. İlk tedavinizi alana dek sizi nasıl etkileyeceğini bilemeyeceksiniz. Bu yüzden sizi evinize arabayla götürecek biri olması yönünde plan yapın.
Ağızdan (diğer adıyla “İğnesiz”) Kemoterapi
Bu tedavi türünde sıvı, tablet ya da kapsül şeklindeki bir ilacı evinizde yutarsınız. Belli kanser türleri için diğer kemoterapi türleri kadar etkilidir fakat tüm kemoterapi ilaçlarının ağızdan alınması mümkün değildir. Midede emilemeyenleri bulunduğu gibi yutulunca size zarar verecekler de vardır.
Ağızdan alınan ilaçlar cebinizden geleneksel kemoterapiye göre daha fazla para çıkmasına da sebep olabilir.
Ayrıca, yan etkileri değişmekle beraber normal kemoterapide alacağınız ilaçların yan etkileriyle benzerlik gösterirler.
Doktorunuzun ağızdan kemoterapi önermesi durumunda reçeteye tam olarak bağlı kalınarak alınması önemlidir. Eğer kustuğunuz için ilacınızı midenizde tutamıyorsanız doktorunuzu hemen arayın.
Radyasyon
Bu yaygın tedavi yöntemi kanser hücrelerinin yayılmasını engellerken onları yok etmek veya onlara zarar vermek için yüksek enerjili parçacıklar ya da dalgalar kullanır. Tek tedavi yönteminiz bu olabilirken bunu aynı zamanda ameliyat veya kemoterapiyle beraber de alabilirsiniz.
Radyasyonun kendisi ağrıya neden olmaz fakat sonrasında ağrı, yorgunluk ve tedavi aldığınız vücut bölgesi etrafında deri döküntüsü olabilir. Yan etkileri kanserin yerine göre değişir. Örneğin, baş ya da boyun bölgesinden tedavi alırken ağız kuruluğu oluşabilir.
Diğer Kanser Tedavileri
Doktorunuz tedavi planınızın parçası olarak aşağıdakileri içeren başka seçenekler önerebilir:
- İlaçların kanser hücrelerinin büyümesini veya yayılmasını önlemek için kanser hücrelerinin belirli bölümlerinde etkili hedefe yönelik tedavi.
- Vücudun bağışıklık sisteminin kanserle savaşmanı sağlayan ve biyolojik terapi olarak da bilinen immünoterapi.
- Büyümek için hormonları kullanan kanserleri (meme kanseri ve prostat kanseri gibi) tedavi eden hormon tedavisi veya hormonal terapi olara da adlandırılan hormon terapisi
- Kök hücre nakilleri. Doktorlar olabildiğince çok kanser hücresini yok etmek için kemoterapi veya radyoterapi kullanır ve sonra bunları kemik iliğinden ya da kandan alınan sağlıklı kök hücreleri ile değiştirirler.
- Fotodinamik tedavi. Doktorlar özel bir ilacı dolaşım sistemine enjekte eder ve sonra kanser hücrelerini öldürmek için özel bir ışık kullanırlar.
Tüm kanser tedavilerinde, hastalığınızı nasıl etkilediğini öğrenmeniz biraz zaman alabilir. Doktorunuzla irtibatta kalın ve kendinizi iyi hissetmediğiniz her konuda doktorunuzu bilgilendirin. Kanser bakım ekibinizin en önemli üyesi sizsiniz.
İLETİŞİM
Leave a reply