Guatr Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?
Guatr Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavi Yolları
Guatr,İyot eksikliğinin başlıca neden olduğu guatrın belirtileri, tedavi yolları ve merak ettiğiniz herşey kansercerrahisi.com‘da…
GUATR NEDİR?
Boynun şişmesine neden olan genişlemiş bir tiroid bezidir. Tiroid bezi büyüme ve metabolizmayı düzenleyen hormonların üretilmesinden ve salgılanmasından sorumludur. Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun her iki yanında birbirine bağlı iki lob şeklinde yer alır. Toplam ağırlığı ortalama 20 gramdır.
GUATR TÜRLERİ
Birçok nedeni ve buna bağlı olarak farklı türleri vardır. Bunlar şunları içerir:
Kolloid (Endemik)
Kolloid, tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan bir mineral olan iyot eksikliğinden kaynaklanır. Bu tip guatrı olan insanlar genellikle iyotun az olduğu bölgelerde yaşamaktadır.
Zehirsiz (Sporadik)
Toksik olmayan bir guatrın nedeni genellikle bilinmemektedir, buna lityum gibi ilaçlar neden olabilir. Lityum, bipolar bozukluk gibi duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Toksik olmayan guatr iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez .
Toksik Nodüler veya Multinodüler
Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur. Nodüller kendi tiroid hormonlarını üretirler ve hipertiroidiye neden olurlar. Genellikle de ileri yaştaki insanlarda görülmektedir.
GUATRIN NEDENLERİ
Tiroid bezinin büyümesine ve guatr tablosunun oluşumuna sebep olan başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir:
– İyot eksikliği: İyot eksikliği, ana nedenidir. Tiroidin tiroid hormonları üretmesine yardımcı olmak için iyot gereklidir. Yeterince iyot almamışsanız, tiroid hormonu yapmak için fazla çalışmamakta ve bu da bezin büyümesine neden olmaktadır. İyot eksikliğinden meydana gelen endemiktir; yani bölgeye özgüdür. Türkiye’de iyot tüketimi az olduğu için sık görülmektedir.
– Tiroid bezinin normalden fazla çalışması: Tiroit bezinin kendi başına, kandaki tiroit hormonu düzeyi ile ilişkisiz olarak, devamlı ve vücut gereksinimden fazla tiroit hormonu üretmesine hipertirodi denir.
– Tiroid bezinin normalden az çalışması: Tiroitin az çalışması durumu ‘’hipotiroidi” olarak adlandırılmaktadır
– Tiroid bezinde içinde ve üzerinde oluşan küçük şişlikler (nodüller): Tiroid bezi, bazen nodül yüzünden de büyüyebilir. Nodül içerenlere nodüler denir.
– Tiroid kanseri: Tiroid kanseri de tiroid bezinin içinde bir şişlik meydana getirir.
– Tiroid bezi iltihaplanması: Bezde bulunan iltihap da tiroid bezini büyütür.
Ayrıca Detaylı Bilgi İçin Arayınız