Guatr Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Gırtlak bölgesinde yer alan tiroit bezlerinin şişmesi anlamına gelen guatr hastalığı çoğu zaman ağrıya sebep olmadığından dolayı ilk bakışta fark edilmez. Neden olur, nasıl tedavi edilir sorusuna yüzeysel bir yanıt vermeden önce, guatr oluşumuna neden olan sebepler incelenmelidir.

Adem elmasının hemen altında, boynun kök kısmında yer alan, kelebek biçimindeki oluşumlar tiroit bezleridir.  Bu tiroit bezlerinin şişerek büyümesi sonucunda guatr adı verilen hastalık ortaya çıkar. Öksürüğe ve yutkunma zorluğuna sebep olan guatr, çoğunlukla ağrısız bir hastalıktır. Tiroit bezlerindeki bu şişme eğer küçük orandaysa ve oluşan  başka olumsuz bir duruma sebebiyet vermiyorsa genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Tabii bu dikkat edilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Belirtilerini ve guatrın neden olduğunu bilmek vücudunuzu daha iyi tanımınıza ve sağlığınızı daha iyi takip etmenize yardımcı olur.

guatr nedir

Guatr Belirtileri Nelerdir ?

Yan etkileri olmayan ve çoğunlukla herhangi bir fiziksel belirtiye sebep olmayan bir hastalıktır. Özellikle hafif vakalarda tiroid bezindeki bu şişlik bir sorun yaratmaz. Ancak ilerleyen bazı guatr durumlarında:

  • Boyun kökünde, makyaj yaparken ya da tıraş olurken belirgin hale gelen şişlik
  • Gırtlakta sıkılma hissi
  • Aşırı terleme
  • Horlama
  • Sinirlilik
  • Adet düzensizliği
  • İştahta artış ya da iştahsızlığa bağlı ani kilo alımı ve kilo kaybı
  • Öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Yutkunurken ve nefes alırken zorluk gibi semptomlarla kendini belli eder.

Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisi, guatrın boyutuna, kişide başka sorunlara sebep olup olmadığına ve belirtilerine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle guatr nasıl geçer sorusuna birden fazla cevap vermek mümkündür. Eğer boyutu küçükse, tedaviye gerek duyulmaz ancak büyümesi ihtimaline karşı düzenli kontrol gerektirir. Doktorunuz uygun gördüğü taktirde sizi aşağıdaki tedavi yollarından birine yönlendirebilir.

1. İyot takviyesi
İyot eksikliğinden kaynaklı oluşmuşsa hastaya iyot takviyesi yapılır. Bu temel gıdalardan alınabileceği gibi hastaya radyoaktif iyot takviyesi de yapılabilir. Radyoaktif iyot takviyesi, tiroit bezlerinin normal boyutlara ulaşmasını sağlasa da tiroit bezinde tembelliğe sebep olabilir.

2. İlaçla tedavi
Hipotiroid ya da hipertroide bağlı olarak oluşan guatr hastalığında ilaç tedavisiyle hormonal denge sağlanmaya çalışılır. Hipotiroit durumunda levotiroxin içeren ilaçlar reçete edilerek tiroit uyarıcı hormonların üretiminin azaltılması sağlanır. Hipertiroit kaynaklı guatrda ise hormon seviyesini düşürücü ilaçlar kullanılır.

3. Cerrahi müdahale
Eğer tiroit bezinin genişlemesine sebep olan şey nodüllerse, doktorunuz bu nodüllerin iyi huylu olup olmadığını öğrenebilmek için ultrason yardımıyla biyopsi yapar. Sonucun olumsuz çıkması halinde hasta ameliyata alınarak nodüller cerrahi operasyonla tiroit bezinden alınır.

 

İLETİŞİM

TEL: +90 536 583 67 68

E-Posta: [email protected]

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…

Leave a reply