Mukoepidermoidkarsinom:Tükürük bezlerinin en sık görülen kanseridir.Baştaparotis bezi olmak üzere diğer tüm tükürük bezlerinde görülebilir. İki türü vardır;
- Lowgrade (düşük dereceli tip) daha yavaş nispeten iyi seyirli tip.
- High grade (yüksek dereceli tip) daha hızlı ve kötü seyirli tip.
Asinikhücreli karsinom:Yavaş büyüyen kitle olarak parotis bezinde kendini gösterir. Sıçrama ihtimali düşüktür. Nispeten daha genç yaşlarda (20-30 yaş) görülebilir.
Adenoidkistikkarsinom: Sık görülen tükürük bezi kanserlerinin diğer türüdür.Çoğunlukla tükürük bezlerinden kaynaklansa da burun, boğaz ve yutak bölgelerinden de kaynaklanabilir. Sinirlerin içerisine girerek bu sinirler yoluyla diğer bölgelere yayılmayı sever. Erken dönemde ağrısız yavaş büyüyen kitle olarak kendini belli etse de hastalık ilerledikçe ağrı ve yüz felci geliştirebilir. Erken tespit edilirse cerrahi tedavi ve ışın tedavisi (Radyoterapi) ile şifa şansı yüksektir. İleri evre tümörlerde yüz sinirini korumak ve hastalığı yok etmek güçleşecektir bu yüzden erken teşhis önem arz etmektedir.
Karsinoma-ex-pleomorfik adenom:İyi huylu bir tümör olan pleomorfik adenomun yıllar içerisinde değişim göstererek (Yaklaşık olarak 15 yılda %10 kötüye dönüşüm ihtimali) kötü karakter kazanmasıyla oluşan kansere denir. Kötüye gidiş işaretleri; yıllardır olan kitlenin hızlı büyümeye başlaması, çevreye yapışık sert kitle, yüzde uyuşukluk ve ciltte renk değişiklikleri oluşmasıolarak sayılabilir.