Boğazda Tümör Hakkında Bilgiler
Boğazda tümor nedir ? boğazda tümör belirtileri nelerdir ? ve daha fazlasının yazımızda bulabilirsiniz.
Boğazda Tümörü
Boğaz tümörü, boğaz bölgesinde meydana gelen bir tümör türü olarak bilinmektedir. Boğaz gırtlak, üst, orta ve alt bölüm olarak 3 ana kısıma ayrılan boğaz, açılıp kapandığında nefes almamızı, konuşmamızı ve yutkunmayı sağlayan organımızdır. Ses telleri gırtlağın orta bölümünde bulunmaktadır. Alt kısımda ise soluk borusuyla bağlantıyı sağlamaktadır.
Boğaz tümörü kanser türleri arasında, görülme sıklığı açısından ilk 10 arasında yer almamakla beraber, özellikle sigara içenler arasında yaygın olarak görülür. Sigarada bulunan bazı kimyasallar, gırtlak hücrelerinin yapısını değiştirerek tümör oluşumuna zemin oluşturur. Sigarayı bıraktıktan 10-15 yıl sonra, sigara içmekten kaynaklı olarak gırtlak kanserine yakalanma riski %60-70 oranında azalır. Boğaz tümörü en çok 55-64 yaş kişiler arasında görülen bir kanser türü olmaktadır.
Boğaz Tümörü Belirtileri:
Boğaz tümörü genellikle ses tellerine yakın bölgelerde meydana gelir. Bu nedenle tümörün ilk belirtileri sesin değişimi olmaktadır. Örnek verecek olursak sesin normalden kısık çıkması bu belirtisi oluşturur.
Boğaz tümörünün ses kısıklığı dışındaki diğer belirtileri şöyledir;
- Yutkunma zorluğu oluşması ve yutkunurken ağrıların meydana gelmesi,
- Gırtlak bölgesinde şişliklerin oluşması,
- Sürekli olarak geçmek bilmeyen öksürük oluşumu,
- Geçmek bilmeyen boğaz ağrıları,
- Nefes kokusunun belirmesi,
- Kulak ağrıları oluşması,
- Nefes darlığı meydana gelmesi,
- Nefes alıp verirken hırıltı oluşması,
- Sebebi belirlenemeyen kilo kayıplarının oluşması,
- Halsizlik oluşumu ve aşırı derecede meydana gelen yorgunluk belirti olarak görülür.
Birkaç hafta devam eden ve nedenini tam olarak bilinmeyen ses kısıklığı için kısa sürede doktora görünmek gereklidir. Eğer boğaz tümörü ses tellerine yakın bir bölgede oluşum göstermemişse ilk belirti geçmek bilmeyen boğaz ağrısının belirmesi ve gırtlak bölgesinde şişlik olarak görülecektir.
Boğaz tümörü diğer tümörler gibi eskiyen hücrelerin yenileriyle yer değiştirmesi aşamasında, eski hücrelerin ölmemesi ve birikmeye çalışmasıyla meydana gelir. Vücudun artık ihtiyaç duymadığı eski hücreler biriktikçe boğaz tümörleri oluşum gösterir. Bu tümörler, iyi huylu yada kanserli olabilir. İyi huylu tümörler polipler veya nodüller yani hayatı tehdit etmeyen, tedavi edildiklerinde tekrar oluşum göstermeyen, çevrelerinde bulunan dokulara zarar oluşturmayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılma göstermeyen tümörleri olmaktadır. Fakat kanserli tümörler tedaviden sonra yine oluşum sağlayabilir, çevresinde bulunan dokuları ve organları işgal etme yönünde ilerler ve vücudun diğer bölgelerine dağılır. Bazı insanların neden boğaz tümörü belirtisi olduğu hususunda uzmanların net bir cevabı yoktur. Bilinen bir gerçek boğaz tümörü vakalarının büyük çoğunluğu sigara kullanan kişilerde oluşmasıdır. Uzmanlar, sigara kullanımının yani sıra, düzenli alkol kullanımının da boğaz tümörü riskini önemli oranda arttırdığının belirtmektedir. Boğaz tümörünün diğer farklı nedenleri arasındaysa fazla miktarda hayvansal yağ içeren besinlerin tüketilmesi, genetik nedenler ve reflü oluşumuyla yemek borusuna çıkan mide asidinin zaman içerisinde gırtlağı tahriş etmesi belirtisi olmaktadır.
İLETİŞİM
Leave a reply