Ağız Kanseri Belirtileri
Ağız Kanseri
Dudaklarda, diş etlerinde veya ağzınızın içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara, ağzınızın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk, diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler ve çiğneme veya yutma güçlüğü gibi belirtiler gösteren Ağız kanseri nedir? Ağız kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…
AĞIZ KANSERİ NEDİR?
Ağız kanseri, ağzı oluşturan parçaların herhangi birinde gelişen (ağız boşluğu) kanseri ifade eder. Ağız kanseri şunlarda ortaya çıkabilir:
– Dudaklar
– Dişetleri
– Dil
– Yanakların iç astarı
– Damak
– Ağız tabanı (dilin altında)
Ağız iç kısmında meydana gelen kansere bazen ağız kanseri veya ağız boşluğu kanseri denir.
Ağız kanseri, baş ve boyun kanserleri adı verilen bir kategoride gruplanan çeşitli kanser türlerinden biridir. Ağız kanseri ve diğer baş ve boyun kanserleri sıklıkla benzer şekilde tedavi edilir.
Ek olarak, boğazın ağzın hemen arkasındaki kısmı olan orofarinksde ağız kanseri de gelişebilir. Burada kanser ortaya çıktığında, orofarengeal kanser veya boğaz kanseri olarak adlandırılır ve dilin arkasını, ağzın çatısının arkasını, bademcikleri ve üst boğaz duvarlarını içerebilir.
Ağız boşluğu ve orofarinks vücudun sağlıklı işleyişinin anahtarıdır. Nefes almamıza, yememize ve konuşmamıza yardım ederler. Ağız boşluğundaki tükürük bezleri, sindirimin önemli bir parçası olan çiğnerken yiyeceği parçalamaya başlar.
AĞIZ KANSERİ BELİRTİLERİ
Her zaman ağız kanserinin en erken uyarı işaretlerini fark edemeyebilirsiniz, bu yüzden doktorunuzun yaptığı düzenli muayeneler çok önemlidir. Ağız kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
– İyileşmeyen bir dudak veya ağız yarası
– Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler
– Gevşek dişler
– Ağzınızın içinde bir büyüme veya şişlik
– Ağız ağrısı
– Kulak ağrısı
– Çiğneme veya yutma güçlüğü
– Ağzınızın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk
Ağız kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
– Sigara, puro, pipo, çiğneme tütün ve enfiye gibi her türlü tütün kullanımı
– Aşırı alkol kullanımı
– Dudaklarınıza aşırı güneş maruziyeti
– Human papilloma virüsü (HPV) adı verilen cinsel yolla bulaşan bir virüs
– Zayıflamış bağışıklık sistemi
AĞIZ KANSERİ TEDAVİSİ
Ağız kanseri tedavisi, kanserin yeri ve evresine, ayrıca genel sağlık ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Sadece bir çeşit tedaviniz olabilir veya kanser tedavilerinin bir kombinasyonundan yararlanabilirsiniz. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon ve kemoterapiyi içerir.
Radyasyon tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi en sık vücudunuzun dışındaki bir makineden (dış ışın radyasyonu) verilir.
Radyasyon tedavisi sıklıkla ameliyattan sonra kullanılır. Ancak erken evre ağız kanseriniz varsa, bazen tek başına kullanılabilir. Diğer durumlarda, radyasyon tedavisi kemoterapi ile birleştirilebilir. Bu kombinasyon radyasyon tedavisinin etkinliğini arttırır, ancak yaşayabileceğiniz yan etkileri de arttırır. İleri ağız kanseri vakalarında radyasyon terapisi, ağrı gibi kanserin neden olduğu belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalları kullanan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi ilaçları tek başlarına, diğer kemoterapi ilaçları ile kombinasyon halinde veya diğer kanser tedavileri ile kombinasyon halinde verilebilir. Kemoterapi radyasyon terapisinin etkinliğini artırabilir, bu yüzden ikisi sıklıkla birleştirilir.
Kemoterapinin yan etkileri hangi ilaçları aldığınıza bağlıdır. Sık görülen yan etkiler bulantı, kusma ve saç dökülmesini içerir. Doktorunuza, alacağınız kemoterapi ilaçları için hangi yan etkilerin olası olduğunu sorun.
İmmünoterapi
İmmünoterapi bağışıklık sisteminizi kanserle savaşmak için kullanır. Vücudunuzun hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemi kanserinize saldıramayabilir, çünkü kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerini körleyen proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır.
İmmünoterapi tedavileri genellikle standart tedavilere cevap vermeyen ağız kanseri olan kişiler için kullanılır.